BAX BIER, GRONINGEN

5 juli 2024

Sepp wandelt me tegemoet. “Heeft Jeroen nog iets van zich laten horen? Hij vergeet nog wel eens een afspraak.” We gaan zitten op het zonovergoten terras van de silo aan het Ebbingekwartier. Ietsje later komt Jeroen breed grijnzend aanlopen. Iets met hun auto, duidelijk niet de eerste keer.

BAX BIER: JONGE ENTHOUSIASTE BROUWERS

Dit zijn Sepp Jansen en Jeroen Bax, de jongens achter Bax Bier, de nieuwe brouwerij van Groningen. De één theoretisch en bedachtzaam, de ander intuïtief en ongedwongen. Ze vullen elkaar goed aan. Jeroen is een doener. Hij stapt enthousiast af op potentiële klanten, is creatief en heeft een paar goed functionerende zintuigen. Hij bepaalt dan ook grotendeels de smaken. Zodra die gekozen zijn duikt Sepp achter de computer om te achterhalen hoe je tot die smaken komt. “Toen ik begon met brouwen, struinde ik allerlei forums af om te leren van mensen met praktijkervaring. Inmiddels brouw ik meer vanuit de theorie.”

Sepp is de nerd van het stel. Hij wil graag alles tot in de puntjes weten en begrijpen. Meestal vrolijk, maar niet altijd. “Soms heb ik gewoon een kutdag, dan krijg je me echt niet aan het lachen.” Het mooie aan Jeroen vindt hij zijn optimisme. “Volgens hem komt alles altijd wel weer goed.” Vooralsnog heeft Jeroen gelijk gehad. Het gaat goed met Bax Bier! Wellicht heeft hun kritisch oog voor design en doordachte marketing daar ook iets mee van doen.

Evenals de samenwerking zijn ook hun bieren goed in balans. Een extreem biertje op z’n tijd is prima, maar zelf willen ze bieren maken voor het grotere publiek. Toegankelijk, zonder daarbij saai te worden. Vernieuwend en eigenwijs. Zo gooien ze koriander en sinaasappelschillen bij elkaar, een combinatie die zogenaamd not-done zou zijn in een IPA. Maar deze Kon Minder kon inderdaad een stuk minder! Binnenkort verrassen ze ons met Oma’s Pruim. Gelukkig kon oma hier zelf smakelijk om lachen. Het resultaat is een bockbier met pruimen uit oma’s tuin. Nog even wachten op de herfst dus!

EEN GROTE EXPERIMENTEERKAMER

Bax Bier is niet de enige in Nederland die lef durft te tonen met brouwen. Kleine brouwerijen borrelen op met elk op eigen wijze gebrouwen bieren. Volgens Sepp alleen maar toe te juichen. “Nederland maakt graag gebruik van invloeden uit de rest van de wereld. Daarmee is Nederland een grote experimenteerkamer geworden. Iedereen draagt iets bij aan een nieuwe biercultuur.” Toch zit er volgens Jeroen ook een keerzijde aan dit succes. “Ik ben bang voor de commercialisering van de craft-brewers, zoals in Denemarken en Amerika.” Daar is de biermarkt inmiddels aardig verzadigd.

SYMBOOL VOOR DE STAD GRONINGEN

Mocht dat in Nederland gebeuren, dan wil Bax Bier in ieder geval tot de groten behoren. “We willen ook betaalbaar blijven. Cafés vragen soms vier keer de inkoopprijs, dat is helemaal niet nodig”, aldus Jeroen. Deze sympathieke jongens streven naar een eigen brouwerij. Het moet, net als de Martinitoren, symbool staan voor de stad Groningen. Met een nationale dekking, maar een duidelijk lokaal karakter. Zo’n mooi project zou onze stad absoluut niet misstaan.

Bij het afscheid stop ik tevreden een etiketloos flesje in mijn tas. Een nieuw proefbrouwsel! Lachend tuurt Jeroen door het glas. “Ik weet gek genoeg niet meer of het de Oatmeal Stout is of de Coffee Stout.” Ik proef ‘m wel, hartstikke bedankt!

Bax Bier, Groningen