RODENBURG, RHA

29 juli 2024

“Ze worden daar als popsterren ontvangen door die Amerikanen”, glundert Antoon Wieland van brouwerij Rodenburg. Op het Oregon Brewers Festival staat dit jaar, naast een tiental andere Nederlandse collega’s, ook Rodenburgs brouwmeester Steve Gammage. Antoon kon helaas niet mee. “Anders had de brouwerij stilgestaan, of had m’n vrouw alles moeten doen.”

BROUWERIJ RODENBURG

<p “=””>En dat was een hele klus geweest. Want de idyllisch gelegen brouwerij in Rha is een voortdurende trekpleister voor omwonenden, wielrenners en vakantiegangers. Niet alleen rondleidingen en proeverijen, maar ook barbecueën, uitgebreid lunchen en een ouderwets potje klootschieten zijn hier mogelijk. Zowel toeristen als de plaatselijke stamgasten weten brouwerij Rodenburg dagelijks te vinden.

Daarmee lijkt het alsof de brouwerij al sinds jaar en dag deel uitmaakt van dit Achterhoekse landschap. En toch is dit pas het vierde jaar! “Ja, het is erg hard gegaan. Brouwden we voorheen nog 8.000 liter, dit jaar gaan we over de 100.000 heen.” Om aan de vraag te kunnen voldoen, wordt het bier op dit moment zelfs over de grens gebrouwen. “Wat we gemerkt hebben aan de Belgen, is dat ze op de druppel nauwkeurig kunnen brouwen wat je vraagt. Echt ongelooflijk.”

En het is niet dat Steve daarin snel tevreden is. Met zijn neus voor nuances blijft hij vaak sleutelen aan zijn bieren, totdat het optimale resultaat is bereikt. “De Angus Tripel is dit jaar alweer anders dan voorgaande jaren. Maar volgens mij is Steve nu aardig tevreden.” En wij ook! Verrassend fruitig, een zoetigheid die wat aan kandij doet denken. Laag in koolzuur, wat het op een warme dag als deze makkelijk drinkbaar maakt.

ENGELSE WANSMAAK

Niet alleen voor hun Tripel geldt dat het koolzuurgehalte lager ligt dan de bieren van andere brouwers. Heeft dat misschien te maken met de Engelse oorsprong van de brouwmeester? Daar kan Antoon duidelijk over zijn. “Nee. Steve heeft een hekel aan Engels bier. Engelsen drinken pas een biertje van ‘m als hij er stikstof bij heeft gedaan. Dan wordt het herkenbaar, en lusten ze het opeens wel.”

Wat dat betreft kan Steve hier in Nederland goed zijn gang gaan. Zijn zogenaamde Bronckhorster bieren bestaan in 14 verschillende soorten, waaronder ’s lands beste Bock, een wereldwijd bekroonde Porter en zelfs een oranjekleurig Abdicatiebier. De nieuwste aanwinst is de Hoptimist, een Imperial IPA. Intens bitter gehopt, maar door de citrustoon lekker soepeltjes te drinken.

OPGEGROEID IN DE KROEG

Gasten blijven maar komen, net als de verhalen van gastheer Antoon. “Mensen willen verhalen horen. Over ons, over de geschiedenis van biersoorten…” Als geen ander weet hij daarmee de sfeer te bewaren die onlosmakelijk met de sympathieke brouwerij verbonden is. Anekdotes die ongetwijfeld talloze keren langs zijn gekomen vertelt hij alsof ze gisteren gebeurd zijn. “Opgegroeid in een kroeg he, dan krijg je dat!” Wat dat betreft is de ontvangst in Brouwerij Rodenburg niet minder hartelijk dan daar in Oregon. En oh ja, die prijswinnende Bronckhorster Nightporter gaat mooi mee naar huis.

Website Brouwerij Rodenburg