WILDERVANKER, WILDERVANK

2 juli 2024

an Abbingh, onze nieuwe Groningse brouwer zet alles zelf in elkaar. Hartelijk ontvangt hij ons in zijn garage, nu een creatieve brouwplaats in het rustige dorpje Wildervank. “Hier heb ik wel drie jaar over gedaan, gewoon low-budget!” In de hoek staat de brouwinstallatie keurig schoon opgesteld. Verdere benodigdheden, zoals een koelcel en opslagruimte heeft hij er gemakshalve ook maar zelf ingebouwd. Jan is nogal handig, en dat moet je ook wel zijn als je iets wilt en het geld niet vanzelf binnen komt rollen.

WILDERVANKER BROUWERIJ

Voorheen was Jan voornamelijk te vinden achter het stuur. Vrachtwagenchauffeur, 14 jaar lang. En al voor die tijd brouwde hij erop los, maar dan voor de lol. Wat vindt hij van de enorme populariteit van Nederlands bier? Jan Abbingh is de nuchterheid zelve. “Ik had geen flauw benul van de bierbrouwrage in Nederland!”, roept hij verbaasd. “Zelfs mijn zoon begrijpt er helemaal niets van.” Dat is goed voor te stellen als paps ineens voor allerlei interviews wordt gevraagd en cameramannen nieuwsgierig over de oprijlaan wandelen. Het is ook bijzonder! Brouwerij Wildervanker is pas de tweede echte brouwerij van Groningen, en dat is erg leuk voor de provincie.

Nu maar verkopen! “Ik wil me ermee kunnen redden, meer niet. En het zou mooi zijn als mijn vrouw iets minder hard hoeft te werken. Ik ben erg actief op Facebook, een handig middel om bekendheid te werven.” De Wildervanker bieren zijn inmiddels al verkrijgbaar in enkele regionale schappen van slijterijen. Dat terwijl de brouwerij nog geen week open is! “Zometeen moet ik twee keer per week gaan brouwen…”

ALTIJD NUCHTER

Aan ieder soort bier geeft Jan Abbingh een subtiele eigen draai. Zonder poespas van buitenaf. Van trends moet hij niets hebben. IPA’s en Bockbieren hoeven voor Jan allemaal niet zo. Hij brouwt wat hij zelf het lekkerst vindt, en drinkt het liefst zijn eigen bier. Inspiratie haalt hij dan ook niet uit andere brouwerijen.

Het jureren van zijn bieren vertrouwt Jan toe aan zichzelf en aan een goede bekende. “Als mijn eigen bodem goed zit, dan ben ik al een heel eind. Daar bouw ik in mijn eigen tijd, met precisie op voort. Kraakhelder moeten ze zijn.” Van de Wildervanker bieren geniet de Blond zijn voorkeur.

PROEVERIJ

Ons eerste glas Wildervanker is echter het Gember Bier. “Deze blijft altijd constant”, zegt Jan stellig. “De andere twee veranderen nog enigszins.” Vanuit het amberkleurige brouwsel komt een zoete gembergeur ons tegemoet. Frisbitter smaakt het, echt een mooi terrasbiertje dat naast alle zomerse IPA’s weer eens de aandacht trekt. Wildervanker Blond is moutig. Een verfijnde kruidnageltoon verrast ons. Duidelijk ook onze favoriet! Als laatste uit de rij proeven we een mild Tarwe Bier met een prettig zuurtje.

Kenmerkend voor Wildervanker Brouwerij vinden wij het romige. Daarnaast zijn alledrie de bieren fris, laag in alcohol en goed doordrinkbaar. Echte terrasbieren! Nu het weer kouder wordt zijn we zeer benieuwd naar een donkere variant. “Voor mijn vrouw haar verjaardag heb ik een Porter gebrouwen. Die was wel erg lekker. Daar ga ik zeker meer werk van maken!” Gewoon rustig in de gaten blijven houden, die Jan Abbingh uit Wildervank.

Facebook Wildervanker Brouwerij