Eanske, Enschede

25 september 2014

e herfstwind blaast ons bijna van de weg als we Enschede binnenrijden. Tijd voor Bockbier, zou je zo zeggen. Maar niet als het aan Oscar Moerman ligt, de hartelijke kerel achter Brouwerij Eanske: “Als je commercieel denkt, brouw je een Bock. Maar ik denk liever origineel.”

BROUWERIJ EANSKE

En dan brouw je blijkbaar een Imperial Schwarzbier van 7,5%! Voor mensen die niet houden van een volle Porter of een bittere Stout, is dit een verkwikkende opsteker in miserabel weer. Deze aangename Donkere Dagen zal niet lang meer op zich laten wachten. In tegenstelling tot de Eanske Lambiek, die je nu alvast kunt reserveren. “De vaten liggen momenteel nog in de kelder van een slijterij in de buurt. Als je hem in 2015 in huis haalt, moet hij nog een jaartje blijven rijpen.”

Het experimenteren met dit biertype begon bij Oscar al in 2002, en in 2006 stak hij samen met Kinhem een Nederlandse Geuze. Maar dat waren zijn hobbyjaren. Inmiddels is Brouwerij Eanske een heus merk met als basisassortiment de 1325 (American Pale Ale) en de Heilige Jacobus (Light IPA). Twee bieren die wat ons betreft meer mogen spreken. Het lef en het enthousiasme waarmee Oscar in de bierwereld staat, vinden we niet terug in de smaak. In de Donkere Dagen herkennen wij een stuk meer van zijn creativiteit!

MENS EN BIER

Naast het brouwen, is Oscar Moerman gedreven in alles wat met bier en mensen te maken heeft. Hij produceert BrouwTV, richtte onder andere een digitale bierencyclopedie op, discussieert op bierforums en is lid van het Twents Bierbrouwersgilde. “Bierbrouwers zijn als missionarissen die hun passie uitdragen. Concurrentie is er niet bij mensen die een hobby delen.” Een spontane samenwerking bijvoorbeeld is de Smoky Lady, gebrouwen door Oscar met Brouwerij De Eem. De inspiratie hiervoor kwam toen hij een zak peated rookmout kreeg van Brouwerij Liefde.

Op dit moment is Brouwerij Eanske te vinden op allerlei bierfestivals. “Microbrouwerijen hebben het niet makkelijk. Je moet weten hoe je het bier aan de man brengt, en niet als een zoutzak achter je kraampje staan. Als mensen geïnteresseerd zijn, praat ik maar al te graag over het vak en mijn product!”

Grote brouwerijen hebben het dan een stuk makkelijker, en maken zelfs gebruik van de trend. “Brand pakt dit heel slim aan met hun jaarlijkse brouwwedstrijden: Amateurbrouwers leveren het recept, en onder Brand wordt het bier uitgebracht. Binnenkort komen ze met een IPA, bedacht door een amateurbrouwer. Maar goed, zo raakt het grote publiek wel bekend met nieuwe biersoorten en de ambachtelijke biercultuur. Brand levert als het ware de kruiwagen voor de kleine brouwer.”

BIERSOMMELIER

We voelen ons snel op ons gemak bij Oscar Moerman. Hij praat gemakkelijk en is minder ADHD dan zijn social media doet vermoeden. Ongediplomeerd Biersommelier, noemt hij zichzelf. Tegen mensen die daar kritiek op hebben zegt hij lachend: “Nou, daag me dan maar eens uit!” Wat vindt hij dan van de populaire StiBON bieropleiding? “Hartstikke goed, maar proeven leer je ook zonder diploma. Met food pairing heb ik alleen minder ervaring. Wat ik een mooie ontwikkeling vind, is dat bijvoorbeeld Jumbo nu ook het personeel opleidt in de wereld van het bier. Ook zij moeten weten wat ze verkopen.”

Op de vraag wat hij het belangrijkst vindt in de verkoop van zijn bier, antwoordt hij resoluut: “Wees eerlijk over je product! Wat het is, waar het vandaan komt en waar het gebrouwen is.” Eanske zelf wordt gebrouwen bij de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte. “Mensen denken wel eens dat ik mijn bier laat brouwen, maar ik gooi het allemaal zelf in de ketels en bewaak het hele brouwproces!” Ook in zijn keuken en in de schuur zijn vaten te vinden.Met het afscheid worden we overladen met diverse huisproefbrouwsels, die zijn experimenteerdrang bestempelen. Het proeven is nu aan ons!

Website Brouwerij Eanske

Bieren van Brouwerij Eanske