Borefts bier festival 2014, bodegraven

29 september 2014

Het internationale Borefts Bier Festival van Brouwerij de Molen verzamelt de beste brouwers van Europa. Dit jaar de zesde editie met als thema Radler! Oorspronkelijk een bier gemengd met citroensiroop. Commercieel gemaakt door grote brouwerijen, subtiel belachelijk gemaakt door de kleine. Weliswaar op een creatieve manier! De befaamde Stormaktsporter van Närke bijvoorbeeld: pikzwart, 9,3%, maar speciaal voor deze gelegenheid met een vleugje framboos.

BOREFTS BIER FESTIVAL

Er valt van alles te proeven op het Borefts Bier Festival in Bodegraven. Veel Imperial Stouts, verfrissende Saisons, (I)PA’s en bieren gebrouwen uit spontane gisting. Vooral op dit festival valt op hoezeer de cultuur de smaak bepaalt. Je proeft een schat aan ervaring met fruitbieren en Geuzes bij de Franse en Belgische brouwerijen. Scandinaviërs lijken wel gespecialiseerd in romige, donkere bieren. Dit misschien vanwege het koude weer? En zelfs onze Mediterrane vrienden zijn aan het brouwen geslagen. In Spanje en Italië komen alle smaken aan bod.

BIERCULTUREN

Nederland heeft nog geen duidelijke smaaktraditie, en lijkt ook overal een graantje van mee te pikken. Het Uiltje bijvoorbeeld heeft van zijn Big Fat 5 Double IPA een echte rauwe Amerikaanse IPA proberen te maken. En dat is gelukt! “Tastes like home,” aldus een Amerikaanse Borefts bezoeker. Ook zijn er extreme uitschieters in alcoholpercentage. Emelisse spant de kroon met een Eisbock van maar liefst 25%! Het is haast geen bier meer te noemen. Van de drie aanwezige Nederlandse brouwerijen was er bij Brouwerij De Molen geen doorkomen aan. Met maar liefst 20 tapbieren voor buitenlandse bierliefhebbers duidelijk de trekpleister.

WALHALLA VOOR DE FIJNPROEVER

Zowel vrijdag als zaterdag was de opkomst groot. Niet alleen stereotype biergeeks, maar de internationale aandacht zorgde voor een verscheidenheid aan type mensen. Van cowboyhoeden tot zuidelijke krullenbollen. Ook liepen er Nederlandse brouwers vrolijk rond als kinderen in een snoepwinkel.

De sfeer zat er in ieder geval goed in op Borefts 2014! Wellicht kwam het door de aanlokkelijke eetstandjes, de échte bierliefhebbers, de kleine proefglaasjes of de warme nazomermiddag, het bleef de hele dag een dynamisch walhalla voor de fijnproever.