Bockbier 2014 gerecenseer
2 oktober 2024Wat maakt een bockbier nou een bockbier? Officiële richtlijnen zijn er niet, maar als je er eentje proeft dan weet je het gelijk. Een robijnrode gloed, een fluweelachtige afdronk met kruidige tonen en karamelaroma…
Dat zou mooi zijn! Maar de realiteit is vaak anders. Wij stellen de proef op de som, en vergelijken de herfstbrouwsels van enkele grote en kleine Nederlandse brouwers! Zo hopen we jullie te helpen een keus te maken uit het inmiddels immense aanbod aan Bockbieren.
24 BOCKBIER RECENSIES
Amstel – Bock (7%) Ietwat vlak, iets te waterig, maar geen hele slechte bock.
Bavaria – Bok (6.5%) Deze hebben we laten staan. Meh!
Bax Bier – Oma’s Pruim Ouwe Bok (6.8%) Vol troebel bier. De pruim komt niet zo sterk naar voren, het zure des te meer. Met zijn lichte ijzersmaak geen hoogvlieger.
Brand – Dubbelbock (7.5%) Kwalitatief goede karamelsmaak, zeker geen slecht bier. Voor ons toch een te zoete smaak helaas.
Bronckhorster – IJsselbock (7%) Friszuur, lichtbitter en pinnig. Houdt je wakker tijdens gure herfstdagen, maar is door zijn sprankelende fruitigheid haast meer een terrasbock.
Christoffel – Bok (7.8%) Wat een smaak!! Vol, stevig, meer een zware Stout dan een Bock. Moutig, verwarmend. Een verrekte lekker bier voor de koude dagen.
Duits & Lauret – Houtgerijpte Rook Dubbelbock (7.5%) Dit is er echt eentje voor de liefhebber. Kenmerkende smaak van gerookt spek, met een sprekende houtsmaak. Licht venijnig, voor de temperamentvolle mens
Emelisse – Herfstbock (6,5%) De eerste slok is fantastisch! Heel romig en vol, met een lichte drop- en koffienasmaak die mooi blijft hangen. We proeven ook wat rood fruit. Na een tijdje gaat het zuur echter overheersen, en zullen we toch niet zo snel een tweede bestellen.
Grolsch – Bok (6.6%) Zoet! Alsof je stroop hapt: machtig en plakkerig.
Gulpener – Herfstbock (6.6%) Een beetje wrang, vrij waterig en vlak. Bitterder, wat hem minder maakt dan de Amstel.
Heineken – Tarwebok (6.5%) Ontzettend smerig zoet. Bavaria en Heineken: we hebben het geprobeerd.
Hertog Jan – Bock (6.5%) Lekker verwarmend bockbier, met een donkerrode gloed. Voor een grote brouwerij redelijk vol. Zoet, maar niet te overheersend.
‘t IJ – Dubbelbock (8.5%) Subtiele dropsmaak, lichtbitter, maar heeft meer weg van een dubbel dan van een bock. Wel lekker.
‘t IJ – IJbok (6.5%) Deze lijkt meer op een Engelse Ale. De smaak is weg voordat je er erg in hebt.
Jopen – Bokbier (6.5%) Bitter! De vier granen maken het een beetje een warboel, de smaak is niet heel erg in balans.
Kompaan – Hop Weizen Bock (6.5%) Droog en hoppig, met een lichtgebrande smaak. Deze past meer in de categorie donkere IPA. Niet erg bijzonder.
La Trappe – Bock (7%) Mooie romige bock, met een stevige kraag. Volle textuur, goed in balans. Dit is gewoon een kwaliteitsbock.
Maallust – Veldwachter Bock (6.5%) Dit lijkt een lichte versie van de Maallust Dubbel (Mooie Madam). Mist de warmte van een bockbier, maar de smaak is goed.
Muifelbrouwerij – d’n Ossebock (7%) Interessant bier! Mooie dikke schuimkraag, subtiele smaken, lichtzurig, pittig en vol sprankelend. Daarmee mist het helaas wel eenduidig karakter en balans.
Scheldebrouwerij – Wildebok (6.5%) Let op! Nederlandse brouwers, maar Belgische Brouwerij. Dit bockbier blijft niet lang hangen, weinig sprekend.
SNAB – IJsbok (9%) Goed! Een combinatie van chocolade en karamel, met een aangename bitterheid. Erg lekker, maar misschien toch wat minder alcohol?
Texels – Bock (7%) Niet te zoet, niet te bitter! Vol, in balans. Je bestelt zo nog een tweede. Een lekker friszurig, toegankelijke bock!
VandeStreek – 6% Extra Herfst (6%) Erg hoppig, sprankelend, maar met een venijnig randje. Smaakt wat droog, en de houttoon is wat slap.
ONZE FAVORIETEN!
<p “=””>De ‘kleine’ brouwerijen: De Lekkerste Drie!<p “=””>1. Christoffel Bock
2. SNAB IJsbock
3. Emelisse Herfstbock
De ‘grote’ brouwerijen: De Lekkerste Drie<p “=””>1. La Trappe Bockbier
2. Texels
3. Hertog Jan Bockbier
De Complete Afraders!
1. Heineken Tarwebok
2. Bavaria Bok
3. Grolsch Herfstbok