37ste Pint bokbierfestival

19 juni 2024

Op het grootste bokbierfestival van Nederland kan je nog eens fatsoenlijk met brouwers praten. Of ze het nu leuk vinden of niet. Best lastig misschien, om het tappen van je trots over te laten aan een stel groentjes. Goedgemutst en goedbedoeld vulden deze vrijwilligers de glazen royaal met alle mogelijke interpretaties van een Bok. Bijna 100 stuks dit jaar.

De statige Beurs van Berlage leende zich op deze vrijdagmiddag uitstekend voor het eerste uurtje handenschudden. In datzelfde uurtje werd na een sprankelende speech de Gouden Pint uitgereikt aan de Nationale Bierbank. Proficiat, wat een leuk initiatief! We kopen meteen een bier en halen het pas over tien jaar op. Andere genomineerden waren onder andere het Kimchi Farm Festival (een creatief fruitbieren event in Westerpark), en Dwars, het eerste restaurant dat gerechten combineert met bijzondere Nederlandse bieren.

Maar op het bokbierfestival gaat het natuurlijk maar om één Nederlands biertype: de volkse Bok. “Was bokbier tot 1982 een bier van lage gisting rond de 6,5 procent, robijnrood van kleur en met een moutige, wat caramelachtige smaak, vandaag is feitelijk alles mogelijk”, aldus het festivalboekje. Volgens Arnoud Pijpker van DAVO Bieren is er wel gewoon een simpele richtlijn voor een bokbier: “Dat je er na de derde wel echt klaar mee bent.” Robbert Uyleman van ’t Uiltje doet er nog een schepje bovenop. “Mensen vragen me wel eens, waarom brouw jij geen bokbier? Ik houd helemaal niet van bok!! Plakkerige troep.” En waarom ook conformeren.

TRADITIE ALS BASIS VOOR DE ANDERSDENKENDEN

Wij vinden het wel verfrissend, al die verschillende meningen tijdens dit sociale bokbierfestival. Traditie vormt de basis van dit evenement, maar biedt genoeg ruimte voor de andersdenkenden.

Die basis moet er ook zijn, volgens Steve Gammage van Brouwerij Rodenburg: “Anders is er geen fundament, dan heb je niets.” De bieren die hij brouwt zijn in de kern vrij traditioneel, maar altijd met een creatieve aanpassing. De zachtromige Rodenburg b(r)ok-in-de-keel is wat ons betreft een topper van het festival. Zo ook de Mommeriete Rookbock: Lichte hop en drop, met een vleugje rook. Ondanks de meer traditionele aanpak van brouwers als Rodenburg, Texel en Mommeriete, krijgen ze het respect van de nieuwe generatie. “Zij leveren jarenlang constante kwaliteit. Dan ben je pas echt een brouwmeester.”, aldus Arnoud en Frits van DAVO Bieren.

BESTE BOKBIER 2014

Langzamerhand zien we de zaal volstromen, en besluiten voor de topdrukte te vertrekken. Dit festival zijn we in ieder geval verrast door de hartelijke ontvangst van het bestuur en de brouwers.De grootse opzet van dit bokbierfestival verklaart gelijk de populariteit. Zelfs over het ontwerp van de glaasjes is goed nagedacht. Voor wie nieuwsgierig is naar welke brouwer de prijs voor Beste Bokbier 2014 in de wacht sleept; vanmiddag om vier uur wordt de gelukkige winnaar bekendgemaakt.

Wij houden het in de gaten!