Kleine Beer, Lemmer

19 november 2014

Als je in de zomer als toerist op je bootje door de grachten van het Friese Lemmer vaart, denk je misschien, eureka! Hier begin ik een horecatentje. Het idyllische Lemmer charmeert, naast de gewone vakantiegangers, een behoorlijk aantal impulsieve horecaondernemers. Het dorp, waar ’s avonds de kadeverlichting sfeervol glinsterend weerkaatst in de grachten, verzuipt letterlijk in de concurrentie. Je zou denken dat de gemeente uit voorzorg een halt toeroept aan deze toestroom van enthousiastelingen. Maar helaas, het kleine Lemmer telt inmiddels vele snackbars en tientallen cafés en restaurants. Waar het er zomers levendig bruist, slaat ’s winters de melancholie toe.

KLEINE BEER BROUWERIJ

Ook de avond dat wij in Lemmer arriveren is het er rustig. Vanaf de parkeerplaats lopen we langs het water naar de British Pub, het stamcafé waar Bernd Beersma van Kleine Beer Brouwerij graag een biertje drinkt. En waar, niet toevallig, zijn eigen bier te vinden is. Nu ook verwelkomt hij ons op de hoek van een opmerkelijk lange bar. Het is er fraai, ouderwets gezellig. “Deze kroeg was in de jaren tachtig een populaire dancing”, blikt Bernd terug. “Ik heb hier tien jaar met veel plezier achter de bar gestaan.” Bernd Beersma heeft naast zijn liefhebberij voor bieren, verstand van horeca. Maar zijn fulltime werk betreft een heel ander vakgebied. Bernd is van beroep ICT-er, en is sindskort als zelfstandige begonnen. En succesvol. “Ik zou erg graag meer leuk bier brouwen, maar met twee bedrijven gaat dat moeilijk.” Daarom is het bouwen van zijn eigen brouwerij een vijfjarenplan geworden.

Vooralsnog bestaat het bierassortiment van Kleine Beer Brouwerij uit drie soorten; een Blond, American IPA en een Dubbel. “De Double Trouble (American IPA) is eigenlijk ontstaan uit een fout brouwsel”, grinnikt Bernd. “Toen hij klaar was, kon je er gewoon niet doorheen kijken, zo troebel was hij.” Inmiddels helder, wordt naar dit zachthoppig bier al aardig gevraagd. “Wat ik wel jammer vind, is dat in deze regionen de hedendaagse biercultuur nog zo weinig leeft. De British Pub is het eerste café dat is gaan experimenteren met meer soorten bier op tap. Het begint wel te komen, maar het gaat erg geleidelijk.”

BIER EN OORLOG

Op de vraag hoe het brouwen is ontstaan, zegt Bernd nuchter; “Tja, eerst drink je een pilsje, en dan denk je, dat kan toch beter.” Deze aimabele beer uit Lemmer moet lachen als we zeggen dat hij wel in het stereotype profiel van de beergeek past. Computers, harde muziek, en biervakanties. “Gelukkig heb ik mazzel met mijn vriendin Christel, en kan ik mijn bierroutes mooi combineren met haar interesse voor historische bezienswaardigheden. Ze weet bijvoorbeeld alles af van beide wereldoorlogen. Vlaanderen leent zich daar uitstekend voor, en dan wil ik natuurlijk even langs De Struise Brouwers!” Daar leerde hij zijn toentertijd ‘bierschuwe’ vriendin een goede Stout drinken. “Een Stout is een fantastisch complex bier, je kan er zoveel mee.”
Ook al respecteert de Kleine Beer bijvoorbeeld Amerikaanse brouwers om hun expertise en smaakcultuur, inspiratie haalt hij uit wat hij zelf lekker vindt. En Bernd vindt nogal wat lekker! Als heuse Bourgondiër is hij niet alleen in zijn eigen keuken, maar ook in culinaire restaurants te vinden. “Daar staan ze nogal eens gek te kijken als ik om een bierkaart vraag. Maar spijs moet je tegenwoordig net zo goed kunnen combineren met bier als met wijn. Food-pairing is dan ook een interessegebied, waar ik in de toekomst meer mee wil gaan doen.”

MEER VOOR HET NOORDEN

Voordat we weggaan werpen we nog even een blik bij de buurman. Zuurkoolstamppot voor 7,75, Kleine Beer in de etalage, en met oog voor inrichting ziet de horeca er goed uit. Nu nog winters publiek trekken. Kleine Beer Brouwerij wil er meer uithalen voor het Noorden en denkt vooruitstrevend. En zo hoort het ook. Tsjoch!

Website Kleine Beer Brouwerij