De kromme Jat, Groningen

12 december 2014

Wanneer de ene broer kampioen Blind Bierproeven 2009 wordt, mag hij zijn eigen bier brouwen. En na het succes van de Golden Raand Blond lijkt een brouwerij een logisch vervolg. Na jaren Groningse bierarmoede blazen Jaap en Willem Lindeman in 2010 dan ook de brouwcultuur nieuw leven in met Stadsbrouwerij De Kromme Jat.

KROMME JAT: GRONINGS ONDERNEMERSCHAP

In het mooie cafe De Beurs praten Jaap en ik over ondernemerschap. “Je moet gewoon klein beginnen. Daar leer je het meeste van.” Met hun eerste Bok tuften de Lindemannen het hele land door om eigenhandig de bekende biercafés te voorzien. En Jaap, zelf van oorsprong horeca-ondernemer, wist de juiste cafés goed te bereiken. Ook in Groningen, waar menig vastgeroest stadjer zijn statige, ernstige voorkomen kent uit de horecascene. Stronteigenwijs en ietwat onpeilbaar misschien, maar voor wie hem goed kent een gepassioneerd en hoffelijk man. Betrokken bij datgene waar hij achter staat. Waar Jaap eerst de kat uit de boom kijkt, sta je met Willem zo een uur vol te lullen. Deze goedlachse doener lijkt niet kapot te krijgen. Op de vraag hoe de samenwerking verloopt, antwoordt Jaap droogjes: “Prima! We zijn het heel vaak met elkaar oneens.

De voormalig geheten Kromme Jathet stadsdeel waar authentieke cafés nog steeds het straatbeeld bepalen, zat de brouwerij een tijdlang als gegoten. Totdat het assortiment – en de ambitie – groter werd. Inmiddels zijn de broers te vinden in een loods buiten het centrum van de stad, en hebben ze al aardig wat biertypen op hun naam staan. “Onze Amber werd in sommige Groningse cafés meer gedronken dan De Konick.” Wij werden zelf vrolijk van hun Hefe Weizen. Je proeft het authentieke Duitse tarwebier, zoals het hoort te zijn.

SINGLE MALT WHISKY

En ooit moest er wel een whiskybier komen. De Pagode van De Kromme Jat is gebrouwen met versnipperde whiskyvaten van één van de Schotse eilanden. Naast zijn bierliefhebberij, is Jaap namelijk een deskundige op het gebied van single malt whisky. “Thuis heb ik een privédomein waar de mooiste flessen staan.” Trouw bezoekt hij elk jaar het mystieke Schotland met haar indrukwekkende distilleerderijen.

“Ook houd ik erg van de Schotse bierstijl. Zelfs als het bier op Bowmore-vaten is gelagerd, blijft het subtiel van smaak, met een laag alcoholpercentage. We brouwen zelf ook graag toegankelijk bier.”

Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is om te experimenteren. “Uit experimenten komen de mooiste dingen voort. Kijk bijvoorbeeld naar de Glenfiddich Snow Phoenix. Ooit bezweek het dak van de distilleerderij onder het gewicht van een pak sneeuw. Alle vaten kapot! Door deze bij elkaar te gooien, werd het een zeer gewilde, duur verkochte limited blend.”

TIJD VOOR VERANDERING

Stadsbrouwerij De Kromme Jat ligt wegens de verbouwing tijdelijk stil. Jaap en Willem Lindeman zijn hard aan het werk om de brouwerij groter en professioneler te maken. In het verleden hebben ze nog wel eens te kampen gehad met onstabiele batches, waardoor smaken niet altijd constant waren. Dat willen ze ten alle tijden voorkomen. “Naast de nieuwe brouwketels die we hebben aangeschaft, zijn we ook bezig met een bar, zodat mensen direct kunnen proeven.” De uren die de twee broers maken zijn aanzienlijk, aangezien ze twee keer per dag brouwen. Als de brouwerij klaar is streven ze naar 500 liter in één keer.

De Kromme Jat is aan het veranderen. Het streeft naar meer exclusiviteit in biersoorten en mooie samenwerking met regionale cafés. Ook duurzaamheid staat op de agenda; zonnepanelen en geen fossiele brandstoffen. Goede plannen voor 2015!

Website Kromme Jat

Foto van Willem en Jaap Lindeman door Harry Pinkster