Snab, Purmerend

3 juli 2024

Hoorn, 1991. In een cultuur waar het alternatieve bierbrouwen nog in haar kinderschoenen staat, besluiten enkele pioniers binnen bierkring De Herrezen Pauw een nieuwe koers te varen. Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers was geboren. Met als doel het stimuleren van de Nederlandse biercultuur en het (her)introduceren van bijzondere bieren. Nog altijd bestaat SNAB uit eigenzinnige brouwers, die door de jaren heen nooit concessies hebben gedaan als het om kwaliteit gaat.

SNAB BIERBROUWERS

De samenstelling is weliswaar door de jaren heen veranderd, maar de missie is altijd gelijk gebleven. Marcel Vermeulen, Peter Kost en Gert Roos runnen SNAB met hart en ziel. Van hun hoofdkwartier in Purmerend vliegen de recepten de grens over naar Proefbrouwerij Hijfte in België. En gelukkig krijgen we het eindresultaat in grote getale weer terug!

Door Marcel en Peter worden we hartelijk begroet op het Winterbierfestival in Wormer. Op de vraag wie er achter de smaken zit, antwoordt Marcel: “Gert is de echte brouwmeester. Hij duikt de boeken in om de receptuur te schrijven en doet oude bierstijlen herleven.” Met zijn jofele Noord-Hollandse tongval vertelt Marcel enthousiast over hun werkwijze: “Aan die oude stijlen voegen wij een extra ingrediënt toe, bijvoorbeeld bij de Speculator. Alles moet kunnen, totdat de consument het tegendeel bewijst.”

GEDURFD, MAAR SUBTIEL

SNAB brouwt geen Blond, Dubbel of Tripel. “We willen juist uitdagend en vernieuwend zijn.” En dat lukt ze goed. Samen met Jopen Bier waagden ze zich bijvoorbeeld als eerste in Nederland aan een pompoenbier, de kruidige Mashing Pumpkins. Met elf uitgesproken bieren brouwt SNAB daarmee zowel voor de beginnende als de gevorderde bierliefhebber. Gedurfd, maar subtiel.

De veelzijdigheid zit ‘m in de keuze voor bierstijlen, maar ook in de bieren zelf. Waar niet één smaak de boventoon voert, maar in harmonie is met de rest. Zoals hun rookbier! In deze bierstijl overheerst vaak het scherp rokerige, maar in de Roock blijft het wolkje gemoedelijk warm hangen. Ook de Maelstrøm en de IJsbok zijn mooie, uitgebalanceerde bieren.

Ondertussen wordt het kerstige festivalterrein in Wormer steeds gezelliger. Ook de stand van SNAB blijft niet onopgemerkt. Het favoriete bier van de plaatselijke beergeek is overduidelijk de IJsbok Hout. Een houtgerijpte variant van de originele IJsbok, met zachte vanilletonen.

GATEN IN DE BIERMARKT

“We gaan op zoek naar de gaten in de Nederlandse biermarkt”, licht Peter toe. “Al worden dat er wel steeds minder!” En inderdaad, SNAB is niet meer de enige die pioniert. Over de hele wereld wordt volop geëxperimenteerd met oude en nieuwe bierstijlen. Dan nog is de kunst om de kwaliteit te blijven bewaken. “Je ziet vaak dat als de belangen groter worden, de prioriteiten verschuiven. En dat kan weer ten koste gaan van de kwaliteit.” Maar daar hebben de mannen geen last van. Alle drie werken ze fulltime, en hebben ze brouwen als hun grootste passie.<p “=””>Ondanks dat SNAB liefhebberij is, besteden ze veel aandacht aan de huisstijl. In samenwerking met Buro MET sleepten zij vorig jaar zelfs een gouden European Design Award in de wacht. De etiketten en nieuwe site laten goed zien dat deze guitige brouwers weldenkend en goed bij de tijd zijn. Hun mollige keteltje, in combinatie met archaïsche, licht absurdistische tekeningen en teksten, verbeeldt het alternatieve imago van SNAB.

VIJFENTWINTIGJARIG BIER

“In 2016 hebben we een verrassingsbier voor jullie in petto, ter ere van ons vijfentwintigjarig jubileum. Over dit jubileumbier kunnen we nog niets kwijt, alleen dat het wel iets heel speciaals wordt. Zoals je natuurlijk van SNAB gewend bent!” Na het afscheid wurmen we ons door een stampvolle zaal uitbundige mensen. We zien SNAB ook graag op het Groninger Bierfestival!

Website van SNAB

Bieren van SNAB