Praght, Dronten

19 juni 2024

“Nou, weer een interview, laatst was er ook al iemand van De Stentor.” Maurice Bouma, achteroverleunend op de kantinebank van Brouwerij Praght, vindt het allemaal niet zo nodig. “Net als met rondleidingen; altijd maar weer hetzelfde verhaal afsteken. Af en toe is prima, maar ik laat het liever aan anderen over.” De koffie pruttelt, zo nu en dan komt er een medewerker binnenlopen die iets van hem wil. “Over een half uurtje!”

BROUWERIJ PRAGHT

Brouwerij Praght, gesitueerd in ’n grote ontginningsschuur, is een project van zorginstelling Triade met Maurice Bouma aan het roer. Triade biedt gehandicaptenzorg, jeugdzorg en zorg aan mensen met psychosociale problemen. De brouwerij geeft ze iets te doen, en verlaagt zo de drempel naar een plek in de maatschappij.

“Ja, het is hier brouwen met hindernissen”, lacht Maurice. In 2007 verscheen de vacature voor brouwmeester. En aangezien hij al vanaf 1986 een fervent hobbybrouwer was, twijfelde hij geen moment. Een halfjaar werkte hij bij Klok Bier in Lelystad waar hij leerde wat er allemaal bij komt kijken. “Brouwen is continu bijsturen.” Naast het brouwproces zorgt Maurice ervoor dat het project geen geld kost, en dat iedereen weet wat hem te doen staat.

“De werksfeer is zeker ontspannen. Maar, een klusje als etiketten plakken aan de lopende band is niet altijd even leuk. Dan moet ik wel streng zijn.”

DE KRACHT VAN PRAGHT

Brouwerij Praght heeft intussen een mooi scala aan biersoorten op haar naam staan. Nieuwkomer The Blacklist (Baltic Porter, 9,5%) is onze favoriet. Aangenaam fris voor een Porter. Bij de eerste slok proeven we koffie, daarna aanvullend drop met een klein bittertje. Zowel het alcoholpercentage als het koolzuurgehalte is er perfect in aangebracht. Ook zeker goed is de licht geroosterde Stout Export van 8,6%. Deze drinkt zeer gemoedelijk weg. In de American IPA (6%) ruiken wij het zoete van de lychee, maar net als het pittige warmkopere Winterbier (8%) van Praght is de afdronk ietwat metalig. De kracht van Praght ligt merkbaar nog bij de donkere bieren.

Maurice Bouma leidt ons rond door de schuur. Bij de ketels lijkt zijn enthousiasme te groeien. Hij is duidelijk tevreden met wat er staat, en dat is begrijpelijk. Het ziet er allemaal keurig onderhouden uit. “Het kan alleen wel een stuk groter. Nu brouwen we zeven à achthonderd liter per keer, dat mag wel naar de duizend.” Niet alleen huurbrouwers hebben Brouwerij Praght ontdekt, maar ook onder professionele afnemers en bierliefhebbers groeit de interesse. Aangezien er fors bezuinigd wordt in de zorg is dat een mooie ontwikkeling.

DRONTEN ALS BIERWOESTIJN

“Dronten zelf is trouwens een woestijn wat betreft speciaalbier. Gelukkig zie je hier langzamerhand verandering in komen.” Om die verandering te stimuleren, staat zijn vriendin regelmatig met Praght bier op streekmarkten. “Dat doet vaak een stuk meer dan een reclameadvertentie.” Maurice werkt ook aan de uitstraling van de etiketten. Deze moeten nog een duidelijke link krijgen met de regio. De bierpakketten, gemaakt van robuuste houten schijven, voldoen daar al aardig aan. Brouwerij Praght wordt namelijk omringd door natuur. “Er valt genoeg te kappen en zagen, overigens ook een leuk taakje!

NO-NONSENSE MENTALITEIT

Maurice Bouma is innovatief en heeft prima plannen. Wij mogen het allemaal weten, maar aan de grote klok hangen hoeft nou ook alweer niet. Dat hij toch best trots is op zijn werk horen we van zijn naaste collega. Cynisme, droge humor en no-nonsense mentaliteit omschrijven aardig zijn persoon.

Ons gesprek duurde meer dan dat halve uurtje. De vragende medewerkers hebben we niet meer gezien, de koffie was vergeten. Daarvoor wel een excuses via de mail en een hoop bier in de kofferbak. Dat zegt wel genoeg!

Website Brouwerij Praght

Bieren van Brouwerij Praght