Van Moll, Eindhoven

10 april 2015

Na het lanceren van Proeflokaal MOUT op CrowdAboutNow, gingen we afgelopen weekend spontaan weer op pad om inspiratie op te doen bij een ander mooi bierinitiatief. Bestemming: Van Moll, Eindhoven!

BREWPUB VAN MOLL

Van meerdere brouwers kregen we al te horen dat we hier echt eens een kijkje moesten nemen. Naast het feit dat ‘t één van de eerste brewpubs van Nederland is, pakken eigenaars Erwin van Moll en Jaap Hermans het eigenzinnig aan. Geen bruine kroeg, maar zeker ook geen commercieel gelikte boel.

Schemerlicht, posters op de pilaren en schilderingen op de muur. Qua sfeer, opbouw en inrichting doet het denken aan kleinere poppodia zoals de Melkweg in Amsterdam of de Vera in Groningen. De strak houten vloer, grote tafels en stijlvol blauw-betegelde bar maken het geheel fris en ruimtelijk. Mooi gedaan!

GOEDE VRIJDAG

Jaap is de horecaman van brewpub Van Moll. Gastheer ten voeten uit, dat straalt er vanaf! Zijn opvallende verschijning past naadloos in deze bijzondere pub. Met een grote grijns worden we verwelkomd: “Ik moet jullie wel even waarschuwen. Het is nogal een goede vrijdag geweest, dus een aantal bieren zijn op.” Maar op de bierkaart staat nog genoeg lekkers.

Verwacht hier geen pils, maar twaalf uitzonderlijke bieren van de tap en nog een boel van de fles. De bieren komen van over de hele wereld, maar de meeste bezoekers bestellen juist graag wat er direct onder de vloer wordt gemaakt. Op de benedenverdieping staan namelijk drie vijftig litertanks. Hierin borrelen de meest uiteenlopende biersoorten. Van Moll dacht slim! Zocht eerst een goeie horecaman met liefde voor bier, zette samen met hem een leuk café neer, en kijkt nu het goed loopt pas uit naar grotere ketels.

Zelf gaan we voor een Zobi La Mouche. Een bijzondere, bitterzure Saison met sinaasappel. Lekker! En een Neuseeland. Dit rookbiertje is heerlijk mild en spekkig van smaak.

KLAGENDE BIERLIEFHEBBERS

Erwin komt naar ons toelopen, terwijl Jaap vrolijk met een dienblad rondloopt. Aan de bar woedt ondertussen een discussie. “Of die Porter van Brew by Numbers toch niet eigenlijk een Stout is. Ach ja, grenzen vervagen. Noem iets dan maar Porter-ish of IPA-ish, zoals De Molen doet.” Je hoeft natuurlijk niet overal een punt van te maken. “Bierliefhebbers klagen nu bijvoorbeeld over dat niet alle Nederlandse bieren van topkwaliteit zijn. Nee, niet alles uit Nederland is even goed! Maar er zijn er zoveel bijgekomen, dat je al blij mag zijn als de helft van kwaliteit is.”

BIER MET EEN VERHAAL

Soms is het voor nieuwe gasten van brewpub Van Moll even wennen aan al die creativiteit. Maar een bier met een verhaal willen mensen altijd wel proberen. Zelfs smaken die niet zo in de Nederlandse cultuur zitten. “Zure bieren doen het wonderbaarlijk goed. Maar ook de meest aparte brouwsels. Ik heb eens rondgesjouwd met veertig kilo Trekdrop voor een Imperial Stout”, grinnikt Erwin. “Deze collabbrew met Thornbridge Brewery werd erg goed ontvangen, dus die brengen we binnenkort nog een keer uit.”

CROWDFUNDING

Erwin en Jaap hebben een duidelijke visie over de toekomst van Van Moll: “Onafhankelijk blijven is voor ons van groot belang. Je wilt niet worden beperkt in je ideeën.” brewpub Van Moll is daarom opgericht middels crowdfunding. Voor 100 euro krijg je elk jaar een exclusief obligatiebier. Daar doe je het toch gewoon voor!

Website Van Moll

Alle bieren van Van Moll