Bier wandeltochten

15 juni 2024

Eerst een stuk ploeteren om daarna op een zonovergoten terras een paar biertjes te proeven. Mja, dat leek ons wel wat. En gezien de natuurrijke omgeving van historisch Nijmegen boekten we een tocht over de Duivelsberg met als eindbestemming De Hemel.

BIERWANDELTOCHTEN

En wel bij Bierwandeltochten, opgericht door Nederlands meest mobiele bierliefhebber Maarten Exel. Deze man zorgt ervoor dat elke tocht de moeite waard is. Dit doet hij door zelf de routes uit te stippelen. Om ervan verzekerd te zijn dat het leuk blijft (en niemand verdwaald raakt) wandelt hij ze altijd een keertje voor

Bij Maarten is het niet gewoon een stukkie lopen en beukennootjes zoeken. De bedoeling is dat het voelt alsof je het biertje aan het einde van de rit verdiend hebt. We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de dorstlessers van Brouwerij De Hemel.

WANDELENDE VERHALENVERTELLER

Onze tocht is 16 kilometer lang, over de glooiende heuvels van Groesbeek. Maarten is goedgemutst, net als de rest van de groep. Tijdens het lopen vertelt hij vol enthousiasme over de geschiedenis van de omgeving: van sporen uit de WOII tot Bataafse bouwwerken en Romeinse ruïnes. Naast zijn liefde voor bier, wandelen en muziek, is Maarten namelijk niet vies van historische weetjes. Deze brengt hij geanimeerd, zonder zijn publiek te vervelen met suffe jaartallen en vervlogen namen. En natuurlijk mag de geschiedenis van het bier daarbij niet ontbreken.

De wandeling is prachtig. Kleine paadjes leiden ons door welriekende bossen, langs bloeiende velden en pittoreske buitenhuisjes. Zo nu en dan bieden de heuvels uitzicht op de groenblauwe Ooijpolder. Maarten heeft de pas erin, maar is ook door de ongeoefende wandelaar goed bij te benen. Zijn energie werkt aanstekelijk. Voor je het weet loop je Nijmegen binnen. Ook daar is, als oudste stad van Nederland, natuurlijk genoeg te zien. De Valkhofburcht, of wat daarvan over is, mag je beslist niet overslaan.De moutgeur verraadt dat we in de buurt zijn aangekomen van Brouwerij de Hemel. Het is dan eindelijk tijd voor bier! Onze laatste beklimming is de trap naar het warme terras van de karakteristieke brouwerij. Met de kop in de zon laten we ons verrassen door de ‘Helse Proeverij’ van De Hemel.

HELSE PROEVERIJ VAN BROUWERIJ DE HEMEL

We beginnen met de lichte Luna, maar hebben er dan nog 9 te gaan. Bij elk glas krijgen we van de vriendelijke bediening een verhaaltje te horen. Alleen het ‘geheime ingrediënt’ van de Mariken blijft een geheim. Twee bieren springen er voor ons duidelijk uit. De subtiel rokerige Moenen (6,5%) blijft goed hangen, en voelt zacht aan. De Nieuw Ligt Grand Cru (12%) is vol van smaak, sprankelend en aangenaam zoet. Een duidelijk verschil met de andere bieren van De Hemel, die wat ons betreft wat karakter missen.

Op weg naar het station loodst Maarten Exel ons nog even langs De Bierhoeder. Een jonge bierwinkel met een mooie internationale selectie, gerund door Billy “De Hoed” Engels. In de Week van het Nederlandse bier kunnen we natuurlijk niet zonder lege handen naar huis.

DEELNEMEN

Bierwandeltochten is een aanrader. Maarten Exel zoekt vanuit zijn passie de meest bijzondere wandelingen en de mooiste brouwerijen voor je uit. Naast gedreven wandelgids is Maarten ook gewoon goed gezelschap. Zaterdag 20 juni staat de Zomerse bierwandeltocht naar Brouwerij Rodenburg op de agenda. Aanmelden maar!

Websites: www.bierwandeltochten.nlwww.brouwerijdehemel.nl en www.restaurantdehemel.nl