Gulzige gans, Coevorden

26 juli 2024

Als er ooit een film Honey, I Shrunk the Brewery zou komen, moeten ze bij Bert aankloppen. Verscholen in de achtertuin van Bert en Monique Calkhoven zit namelijk één van de kleinste brouwerijtjes van Nederland. Gedetailleerd uitgewerkt en tot in de puntjes verzorgd, is Brouwerij de Gulzige Gans in Coevorden een heuse modelbrouwerij.

BROUWERIJ DE GULZIGE GANS

In het tuinschuurtje zit werkelijk alles wat een professionele brouwerij zou moeten hebben; maisch- en brouwketels, een warmtekamer en de vergistingstanks die keurig achter glas staan opgesteld. Zelfs een etiketteringsysteem, voor de gevleugelde cartoons van zoon Martijn, ontbreekt niet. Handgemaakt uit Italië, en nota bene zelf opgehaald. Alles spik en span!

Aan toewijding geen gebrek, en niet alleen voor het product. Ook bezoekers worden in de watten gelegd. We krijgen lekkere koffie en een heel assortiment aan koekjes voorgeschoteld. Monique is erg betrokken bij de brouwerij. Ze doet de administratie, regelt alle activiteit eromheen, en is bovendien een stralende gastvrouw die het publiek zich snel thuis laat voelen. “We hebben hier zelfs achtenveertig Zuid-Hollanders onder een tent gehad. Het paste helemaal niet, maar gezellig was het zeker”, vertelt Bert enthousiast.

DRUK OP DE KETEL

De energieke brouwer heeft zijn handen vol aan het bier.Naast de Gulzige Gans is hij sinds anderhalf jaar ook nog eens brouwmeester bij Maallust in Veenhuizen. “Dat was in het begin wel wennen. ’s Avonds op de bank lag ik al snel te knikkebollen. Het laatste halfjaar zit er veel meer structuur in mijn werkweek en gaat het goed.”

Bert Calkhoven praat graag over zijn vak. “In 1994 ben ik begonnen als amateurbrouwer, en het meeste heb ik geleerd van de toen nog Nederlandse Scheldebrouwerij.” Hij brouwt met beleid. “Je moet het proces tot op de minuut nauwkeurig bewaken. Zeker op kleine schaal is een verandering in het brouwproces al snel merkbaar. Maar, in kleine oplage brouwen geeft je wel meer controle over het bier. Ik lever bieren van de Gulzige Gans bijvoorbeeld pas af als ze op z’n minst twee maanden hebben liggen rusten. Dan hebben ze zich echt volledig ontwikkeld.”

Veel afnemers kan zorgen voor meer druk op de ketel. Maar daar zijn Bert en Monique niet gevoelig voor. “De vraag wordt steeds groter, en met 110 liter per keer brouw je daar toch niet tegenop.” Dus leveren ze alleen aan echte liefhebbers, die het bier met net zoveel aandacht en respect behandelen. “Binnenkort schroeven we de brouwcapaciteit op naar 170 liter, maar we blijven bewust klein.

ROOK IN DE KACHEL

Waar wij van onder de indruk zijn is de Rook in de Kachel (10%). Dit diepdonkere bier ruikt heerlijk naar rood fruit en smaakt warm zoet. Het vleugje smoke proef je aangenaam subtiel, de afdronk is drooghoppig met laurier. Graag zou Bert nog een stapje verder gaan, en een bier brouwen zoals de befaamde Pannepot. Een volrond donker bier, gerijpt op eikenhouten vaten om z’n complexe port-achtige smaak te ontwikkelen.

Diegene die van lichtere bieren houdt, raden wij de Snaterwater aan (6,5%); vol, lichtzoet en sprankelend. Of de Spring in ’t Veld (7%). Dit bier, dat volgens Bert niet in een hokje te drukken is, is volgens ons een zacht, kruidig tarwebier. Wat zoeter en sterker in smaak, past zij goed aan het begin van een mooie zomeravond.

GOUDEN GREEP

Bert en Monique dromen stiekem nog wel van die Gouden Greep: een unieke locatie voor een brouwerij, eventueel langs het water met proeflokaal. Wij zien het ze wel doen! Als je kijkt met hoeveel passie, plezier en vakkundigheid dit brouwersstel De Gulzige Gans runt, kan niemand hier iets op tegen hebben. En heeft Coevorden er een mooie bezienswaardigheid bij.

Website Brouwerij de Gulzige Gans

Bieren Brouwerij de Gulzige Gans