Craft beer festival, Oersoep

7 september 2015

Je kunt er van alles van zeggen, maar het eerste internationale Craft Beer Festival van Oersoep was in opzet en publiek alleszins verfrissend te noemen.

CRAFT BEER FESTIVAL OP HET ZOMERKWARTIER

Op het fascinerende industrieterrein van Nijmegen, gelegen aan de Waal, organiseerde Brouwerij Oersoep in samenwerking met Het Zomerkwartier hun kersverse, hippe bierfestijn. Hier niet alleen bekende, gevestigde brouwers, maar ook aankomend talent. Vrolijk achter de bar, met een aardige dosis lef tapten zij een totaal ander kaliber bier.

De Benjamin van deze nieuwe lichting is Tommie Sjef Wild Ales. De naam zegt het al, het gaat hier om bieren van spontane gisting. Complexe smaken leer je over het algemeen waarderen met de jaren, maar deze jonge pionier is er met zijn verfijnde Geuzes en Lambieken rap bij.

Ook Roel Buckens van Brouwerij Frontaal timmert behoorlijk aan de weg. Met zijn crowdfunding campagne hoopt hij Breda te kunnen voorzien van de enige profi brouwerij, die ook nog eens handbeschilderde growlers in de markt zet.

Familiaal stonden Tommie Sjef, Frontaal, Ruig/Rooie DopDonderwolk en de jongens van Katjelam bij elkaar als ‘aanstormende brouwers’. Daarnaast meerdere barretjes met bekende en minder bekende, binnen- en buitenlandse brouwerijen. De sfeer onderling zat er goed in, en ook de bezoekers leken zich uitstekend te vermaken. Hipster studenten, trendy starters, kritische beergeeks, avontuurlijke ouders en jeugdige senioren laafden zich aan bier, burgers en meer. En dat in een stralende nazomerzon op deze kleurrijke, industriële hotspot van Nijmegen.

Van alles te zien dus, maar helaas lang niet alles te proeven. De twee fusten werden natuurlijk pas verwisseld zodra ze op waren, en de bezoekers deden het (aanvankelijk) rustig aan. Jammer, maar niet getreurd! Er was genoeg om over naar huis te schrijven. Check!

ENKELE BIEREN!

Oedipus – Nestje (4,5%): een friszomerse, mild bittere Pale Ale met vlierbloesem. En je proeft het er echt in! Heerlijk.

Frontaal – Tankard (3,9%): een American Session Ale die er goed in ging, maar er ook niet echt uitsprong. Gewoon lekker fris!

Frontaal – Billiard (10,3%): een Imperial Coffee Oatmeal Stout. Die blijft wel even hangen! Sodeju, wat een smaakbom. Licht plakkerig bier, met een flinke bek dark roast coffee.

Brouwerij Kees! – Just another IPA (6,5%): wat de naam doet vermoeden. Fruitig, redelijk hoppig. Solide maar geen hoogvlieger.

Tommie Sjef Wild Ales – Oude Geuze Maart (5%): gestoken met een paar prachtige Belgische Lambieken. Donker oranje van kleur en mooi sprankelend. Zuur met een duidelijke houttoon. Goed!

Tommie Sjef Wild Ales – Cuvée (4,5%): een troebele Saison met druivenlambiek. Smaakt minder complex, wat jonger, rinser. Voor de geoefende drinker!

Van Moll – Ons Blackie (9%): een smeuïge, gitzwarte Russian Imperial Stout, met een smak hop. Meegenomen naar huis!

NIEUWE FESTIVALS

Er mogen meer van dit soort Craft Beer Festivals komen. Maar met Van Moll Fest en Brewda lijkt dat geen probleem te zijn. Het bekt allemaal ook zo lekker. Proost, en tot volgend jaar!