Frontaal, Breda

3 juli 2024

Vanaf z’n achttiende droomde Roel Buckens al van een eigen brouwerij. Inmiddels wat jaartjes ouder en enkele ketels rijker, verzorgt hij zijn geliefde stad Breda van verrassend, smaakvol bier onder de naam Frontaal.

BROUWERIJ FRONTAAL

Op het kleurrijke industrieterrein STEK aan de Veilingkade staat Brouwerij Frontaal in een grote container opgesteld. Roel heeft, net als zijn creatieve buurtgenoten, met een sterke pitch zijn plek op het terrein weten te bemachtigen. Zoals in andere steden wordt ook hier jong talent en braakliggend terrein slim gecombineerd. En waar je je allemaal in kunt verdiepen? Nou, in onder andere kunststoffen flessen wijnrestmaterialengabbermode en eigengemaakte meubels.

GROWLERS

Roel Buckens ziet overal kansen en mogelijkheden. De opklapbare picknicktafels van de buurman weet hij rap door te verhuren wanneer hij ze zelf niet gebruikt. Met het organiseren van zijn bierfestival Brewda heeft hij de gemeente bijna niet nodig. En hij zet als eerste de tweeliter glazen growler in de markt, die hij ter plekke afvult op zijn growlerstation. “Die Amerikaanse joekels heb ik pas na een half jaar zoeken in Italië gevonden.” Logisch!

“Mensen vinden twee liter soms wat veel, en twijfelen over de houdbaarheid van het bier. Het hangt natuurlijk wel van het type af, maar een lichtkleurig bier kun je al twee maanden bewaren. En het is toch gaaf om zo’n ding tussen vrienden op tafel te knallen!”

GEEN STANDAARD SAISONNETJE

Brouwerij Frontaal komt met uitdagende bieren.“Ik brouw liever geen standaard Saisonnetje, maar meer uitgesproken smaken.” Roel wijst naar een wijnvat even verderop. “Daarin heeft de Marmande Rouge (Vlaams Rood Bruin) in etappes gelagerd. En binnenkort ga ik op bezoek bij Ramses. Kijken wat daar voor moois uitkomt.” Ook al noemt Roel Buckens zichzelf een loner, andere brouwers zoekt hij graag op. Bij OersoepDe Molen en Struise – niet de minsten – leerde hij de fijne kneepjes van het vak.

CROWDFUNDING: BROUWERIJ VAN FORMAAT

Hard werken en doorzetten is hem niet vreemd. En dat moet je ook wel kunnen als je grootse plannen hebt. In een pand als de oude snoepfabriek FAAM ziet hij het gebeuren. Een brouwerij van Formaat. Met zijn, jawel, crowdfunding campagne hoopt hij investeerders aan te trekken om flink op te kunnen schalen. Zo’n 3000 liter per maand is de doelstelling. Voor die tijd staat een optie om bij een Amsterdamse brouwerij om zijn vier basisbieren (TankardBilliardLumbermanBulldog) op contract in ruime oplage te brouwen. Mooi! Komt er ook wat naar de rest van het land.

BREDASE SEIZOENSBIEREN

Roel laat weten dat er nog interessante seizoensbieren van aankomen. Naast de Imperial Brown Stout voor dit najaar kun je nog een aantal frisse bieren verwachten van Brouwerij Frontaal, zoals de Berliner Weisse met mango voor de zomer

Een gedrevener brouwer kan Breda zich niet wensen. Nu nog de realisatie op locatie! En betrokken investeerders die het mogelijk maken. Roel Buckens van Brouwerij Frontaal is het van harte gegund! Oh, en check vooral ook de kunstig beschilderde growlers, verkrijgbaar als beloning bovenop je rendement. Super!

Website Brouwerij Frontaal

Alle bieren van Brouwerij Frontaal