Corviri, Glimmen

9 december 2015

De rijke Groningse biercultuur lijkt weer helemaal terug van weggeweest! Naast de inmiddels gevestigde orde van Kromme JatBax Bier en Wildervanker, zijn er het afgelopen jaar aardig wat officiële namen bijgekomen. Brouwerij VandenbroekPivo, Martinus, Craft Brewery Groninger, Rockin’ Ludina… En niet te vergeten Brouwerij Corviri uit Glimmen. In Paviljoen Appelbergen maakt Niek Hartman de gasten enthousiast voor het lokale bier.

BROUWERIJ CORVIRI

Deze jonge, vrolijke horecaman zag in april zijn kans schoon, en installeerde pannen en ketels in de kelder van het paviljoen waar hij al geruime tijd werkt. Boswandelaars kunnen er naast pannenkoeken, snacks en chocolademelk nu ook vragen om een huisgemaakte IPA of Tripel. “Het loopt erg goed!”, aldus Niek: “Mensen drinken graag een vers biertje bij de bron.”

“Wel een waarschuwing, ze zijn wat aan de zware kant.” De Corviri IPA (7,2%) is donker/troebel, maar smaakt fris en fruitig. De Tripel (8%) daarentegen oogt bijna als een witbier. De smaak is moutig, zoet en kruidig: een prima Tripel. Beide bieren zijn mooi vol, maar mogen wat lager in koolzuurgehalte. Knap dat de smaken goed in balans zijn met het alcoholpercentage.

MEER BIER OP DE PLANKEN

Niek Hartman is tevreden over hoe het gaat metBrouwerij Corviri. “Het is klein, en natuurlijk zou ik wel willen groeien. Het lijkt me alleen moeilijk om dan het directe contact met afnemers te onderhouden. En dat is nou net zo leuk!” Op zestien locaties is zijn bier momenteel verkrijgbaar, en de belangstelling groeit. Of er nog meer op de planken komt te staan? “Ik heb een Quadrupel gebrouwen en zou nog graag een mooie, lichte Saison voor de zomer uit willen brengen. Maar door de constante vraag is er nog geen ruimte voor een derde basisbier.” Met alle ketels in de provincie valt daar vast iets te regelen!

“Je leert ontzettend veel van het ondernemerschap. Niet alleen administratief, maar ook communicatief ben ik een stuk wijzer geworden.” Niek doet dan ook alles op eigen houtje. Met steun van zijn familie en vrienden, die maar al te graag proeven en meedenken. Zijn brouwkennis heeft hij aan boeken en het internet te danken. Vol enthousiasme vertelt hij over hop- en gistsoorten, brouwprocessen en biersoftware. “Kennen jullie de man achter Eanske, en zijn Brouwvisie Pro?”

BROUWMANIE IN GRONINGEN

Groningen kijkt graag eerst de kat uit de boom. Waar in andere provincies het eigen bier al een tijdje rijkelijk vloeit, is dit jaar ook hier de brouwmanie losgeslagen. Even nuchter als geestdriftig, steken Groninger brouwers zelfs de koppen bij elkaar om ons welbezochte bierfestival van een unieke Milk Stout te voorzien. Ook Niek Hartman van Brouwerij Corviri brouwt uiteraard mee. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Website van Brouwerij Corviri