Oproer, Utrecht

19 juni 2024

Er broeide wat in de Utrechtse beer scene. Brouwer Mark Strooker vertrekt uit zijn keldergewelf aan de Oudegracht en kondigt eind 2015 aan helemaal te stoppen met Brouwerij Rooie Dop.

Ondanks het succes van zijn Amerikaans georiënteerde bieren, is hij niet helemaal vrij in doen en laten. Tijd voor een nieuwe start. ‘The darkest hour is just before the dawn’, zegt men wel eens. Hier riekt het naar revolutie. En geen revolutie zonder Oproer.

GEEN REVOLUTIE ZONDER OPROER

Hierin delen Mark Strooker en Bart-Jan Hoeijmakers hun visie. In een loods bij station Utrecht Zuilen startten ze brewpub/restaurant Oproer, met hulp van horecaliefhebbers en biervrienden Eelco Bosman en Carlos Kok. Bart-Jan, leeftijdgenoot en voormalig brouwer van RUIG Bier, heeft net als Mark de fuck-the-system-do-it-yourself-mentaliteit. Vroeger schreef hij erover in zijn punkband ‘Vals’, inmiddels voegt hij de daad bij het woord. Alleen dan met kinderen en vegan food. Wat is dat toch met punkers.

BLACK-EYED BEAN BURGER

Alles wat er staat is door de mannen zelf geïnstalleerd en uiteigen zak gefinancierd. Bij binnenkomst staan rechts de ketels opgesteld. Links achterin een ruime houten bar met vooraan voldoende tafels voor grote groepen en kleiner gezelschap. Ondanks de grote ruimte heeft het team er iets sfeervols van gemaakt. Er hangt een gemoedelijke gelijkgestemdheid, alsof iedereen elkaar wel ergens van kent. Uit de keuken komen verrassend gezonde en lekkere maaltijden, bereid door de Italiaanse Martina en collega. Bier hoeft dan ook niet altijd gepaard te gaan met vet koolhydraatrijk eten. Een black-eyed bean burger, lentil ragout balls, beer chocolate cupcakes, het kan allemaal! Prima porties voor een goeie prijs.

AMERIKAANSE INSLAG

Maar Oproer is natuurlijk bovenal een brouwerij. Voor de receptuur steken Mark en Bart-Jan altijd de koppen bij elkaar. Aangezien Mark bij zijn collega brouwers uit Portland, Oregon veel inspiratie heeft opgedaan, is de Amerikaanse stijl ook in de Oproer bieren te herkennen. Fruitige hopsoorten, zoals in de Oproer 24/7 (Session IPA 3,9%). Laag in alcohol en vol, frisbitter van smaak. Voor diegene die van donker bier houdt, is de Oproer Black Flag (Black IPA 6,5%) een aanrader. Soepel, met een aangename lichtgebrande, nootachtige smaak. Naast al een aardig aanbod van biersoorten, komt er in de toekomst nog een Smoked Lager bij, dit keer in Duitse stijl.Oproer is inmiddels twee weken open en loopt als een trein! Er is duidelijk behoefte aan deze eigenzinnige beweging van onafhankelijke ondernemers. De oproerkraaiers worden platgebeld met reserveringen, waar ironisch genoeg nog niet echt een systeem voor bedacht is.

Website Oproer Brewpub