Pivo brouwers, Haren

3 juli 2024

Karst, Tom en David, de drie jonge Pivo Brouwers, hebben hun habitat gevonden. En wel in De Biotoop van Haren, het voormalig Biologisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Het complex doet denken aan het landhuis uit ‘The Shining’. Groots, verlaten, ongerept terrein… Hier zijn dingen gebeurd. Weliswaar niet met mensen, maar met andere organismen.

PIVO BROUWERS

Karst van der Heide komt ons ophalen en leidt ons rond het indrukwekkende jaren vijftig gebouw. “Er wonen wel wat mensen, alleen zien we die gek genoeg niet.” Spooky… De nieuwere vleugel van De Biotoop is drukker bezet. Ondernemend Groningen maakt enthousiast gebruik van de mogelijkheden die deze ruime lokalen te bieden hebben.

Binnen kijken we onze ogen uit. Maanden geleden wilden we al aankloppen, maar het ontbrak hen aan tijd. Nu snappen we waarom. Alles is eigenhandig gestript, gesloopt, geschrobd en verbouwd. En dat ook nog eens op grote schaal. De matte 850 liter ketels hebben een ouderwetse kan-niet-kapot-uitstraling. Tom van Lente, moleculair bioloog, staat ernaast te grijnzen: “We hebben verschillende onderdelen laten lassen. Het deksel bijvoorbeeld sluit niet perfect, maar omdat we nog alles handmatig doen werkt het prima.” Knap staaltje!

NIETS MIS MET PILS

De Pivo Brouwers hebben een andere kijk op de Nederlandse biercultuur. In plaats van af te geven op Nederland als pilsland, vinden zij er helemaal niets mis mee. “Pils is het lekkerste bier dat er is! Geïnspireerd door Tsjechische Pilsners als Urquell, dat wel.” Wie denkt dat het brouwen van pils makkelijk is, heeft het mis: “De afgelopen jaren is het erg populair om veel hop in je bier te doen”, legt Karst uit. “En met een lekkere hopsoort smaakt het al snel goed. Bij pils ligt dat gevoeliger. Als de basis van mout niet klopt, valt dat meteen op.”

Dat betekent niet dat de Pivo Brouwers altijd honderd procent tevreden zijn met hun brouwsels. Ze leren en experimenteren volop. Met z’n drieën bedenken ze de recepturen voor hun – bijzonder genoeg – ondergistende bieren. En David Ekkers stort zich als evolutionair bioloog geheel op de schimmels. In plaats van kant en klare gistsoorten te kopen, beschikt hij over een heuse biergistbibliotheek waaruit zo af en toe ééntje in een Pivo belandt. “De vergisting is het lastigst, want alles wat leeft kan onvoorspelbaar reageren”, aldus Karst. “En excessief meten en registreren bleek eerst averechts te werken. Met brouwen op intuïtie en veel proeven hebben we betere ervaringen.”

GRONINGSE GLORIE

De 3-pack die we meekrijgen bevat de Groningse GlorieVloeibaar Brood en Speciaal Pilsner. ‘Speciaal’ vanwege de twee gistsoorten die gebruikt zijn, wat hem als één van de weinige pilseners geschikt maakt om te laten rijpen.

Van Tom moeten we hem dan ook eigenlijk nog een tijdje laten staan, maar daar hebben we even het geduld niet voor. Hij is lekker moutig en zacht, met een aangenaam koolzuurgehalte en een licht zuurtje. Zeker onthouden voor de zomer! De Groningse Glorie is mooi helder en heeft een fiere schuimkraag. De smaak is fris, lichtzoetig en subtiel bitter. Fijn om een avondje weg te pilsen.

BIEREN IN HET VERSCHIET

Er liggen nog meer bieren op ons te wachten. Pivo Brouwers wil zich namelijk ook richten op andere biersoorten, zoals een Dunkel Weizen, een Saison en misschien nog een Stout. “Er valt eerst nog van alles te doen, bijvoorbeeld in de marketing en de verkoop.” Dat is volgens Tom voornamelijk aan Karst besteed, als SPH’er de sociale man in de brouwerij.

Bewonderenswaardig hoe hard deze jongens hebben gewerkt aan het realiseren van hun Pivo Brouwerij. En dat met zo weinig middelen, maar des te meer daadkracht, overtuiging en plezier. Na zdraví!

De website van Pivo Brouwers