Het uiltje, Haarlem

18 december 2016

F*ck, de Kerstboom Staat in de Fik, Ff Lekker met je Bek in het Zonnetje, Dikke Lul 3 Bier… Wie gaat voor subtiliteit moet even verder zoeken. Voor al die anderen is er sinds 2012 brouwerij Het Uiltje van Robbert Uyleman. Wij zochten hem op in z’n hoofdkwartier aan de Waarderpolder, bestaande uit een schattig winkeltje, een knusse taproom en een knoepert van een brouwerij.

BROUWERIJ HET UILTJE, HAARLEM

“Twee jaar geleden had ik echt niet kunnen bedenken dat we hier zouden staan…” We spraken Robbert eerder toen hij nog brouwde bij Jopen, maar inmiddels gaat hij met zijn eigen team toe naar zo’n 7.000 hectoliter per jaar. “Eigenlijk was het de bedoeling dat we daar geleidelijk naartoe zouden groeien, maar het gaat zo goed dat we nu al op deze kracht brouwen.”

Die productie is ook wel nodig, want de Uiltjes vliegen de deur al uit voordat ze zijn gebrouwen. Maar wie bang is voor commercialisering of overhaaste groei, wordt gerustgesteld. “We hebben bewust getekend voor tien jaar op deze locatie. Omdat het een fantastische plek is en omdat we onszelf zo dwingen om ‘klein’ te blijven. Het moet wel leuk blijven namelijk.”

VERLIEST ZIJN VEREN, MAAR NIET ZIJN STREKEN

Wat dat betreft hebben ze niks te klagen. De waterreservoirs worden gebruikt voor jacuzzi-party’s, de sneeuwkanonnen zijn besteld en er wordt zelfs een complete kerstboom in de brouwketels gepropt voor een over the top dennenbier. Een krankzinnig experiment met de Estlanders van Sori Brewing, dat verrassend uitpakte. “Hij smaakt naar kerstboom. Superlekker.” En inderdaad: een slok van Pine & Needles is een mond vol dennen, hout en hars. Het kenmerkt de experimenten van Het Uiltje, waar een enkele misser weer wordt goedgemaakt door smakelijke toevalstreffers.

ZORGVULDIG ACHTELOOS

Soms impulsief, meestal onnodig en altijd brutaal, maar onzorgvuldig zijn ze bij Het Uiltje nooit. Elk bier wordt uitvoerig getest in het laboratorium voordat ze klaar zijn voor de verkoop. “Dat klinkt moeilijker dan het is, maar het is zó belangrijk!” In een klein keukentje staat een koelkast met petrischaaltjes, waarin wordt bekeken of er na een paar dagen ongewenst leven verschijnt. “Je wilt er gewoon zeker van zijn dat je product 100% klopt.”

Naast zijn hopbommen, staat Het Uiltje ook bekend om de fantastische whiskeybieren. “Dit vind ik zelf ook het leukste gedeelte”, zegt Robbert terwijl hij de lichtknop van de garage zoekt. “We hebben afgesproken dat hier alleen maar Johnny Cash gedraaid mag worden.” Tientallen whiskeyvaten doemen op, het meeste zelf opgehaald in Schotland. “Hier liggen verschillende Al90r1thms te rijpen. Vroeger wilde ik het bier na een paar maanden alweer uit de vaten halen. Nu denk ik: laat maar lekker een paar jaartjes liggen.” Daarmee heeft hij waarschijnlijk meer geduld dan de gemiddelde bierliefhebber.

PLEZIER ALS BASIS

Alles komt voort uit het plezier van de jongens zelf. In de Uiltje Bar in het centrum bijvoorbeeld, waar het echt draait om het bier. Niet om de inrichting of om alleen maar geld te verdienen. “Gasten nemen op bottle swap wednesday zelf bieren mee om te ruilen en te proeven. Prima als ze dat in de zaak opdrinken hoor, alleen maar leuk om al die obscure brouwerijen te zien langskomen!” Ook de overzichtelijke taproom naast de brouwerij is eenvoudig, maar gezellig. “Het is hier ook prettig zitten als het niet druk is. Regelmatig komen er locals langs om de honkbalwedstrijden te kijken of een growler af te vullen.” Alsof je in Amerika zit.

OP Z’N PLEK

Wie dacht dat bieren van Het Uiltje een rariteit waren van de Nederlandse biertrend, komt bedrogen uit. Met de grote brouwerij, een geolied team en een plan voor de toekomst blijft Het Uiltje nog voor lange tijd een graag geziene gast in het Nederlandse bierlandschap.